![](/media/lib/336/n-brama-141ed81df154fd0efb3fb2d544075e9b.jpg)
Wiemy, co jedli neolityczni mieszkańcy okolic Żelaznej Bramy
17 stycznia 2019, 10:56Dzięki badaniom naukowców z University of Bristol coraz więcej wiemy o diecie neolitycznych mieszkańców południowo-wschodniej Europy. Naukowcy badali pozostałości pożywienia, znalezione w ceramice liczącej sobie ponad 8000 lat.
![](/media/lib/334/n-rozne-etapy-przetwarzania-ziaren-ryzu-39d1fba2ca781aff9de8dd258752e236.jpg)
Nowy sposób konserwowania zdrowych pokarmów za pomocą naturalnych związków
4 stycznia 2019, 11:49Naturalny przeciwutleniacz występujący w otrębach może znaleźć zastosowanie jako konserwant żywności.
![](/media/lib/311/n-witamina-c-25464d849980b19d16072b41b2c26bca.jpg)
Osoby z zespołem metabolicznym potrzebują większych ilości witaminy C
3 stycznia 2019, 11:58Większe spożycie witaminy C pomaga przerwać błędne koło zaburzonego obiegu przeciwutleniaczy.
![](/media/lib/237/n-jeden-ze-szkieletow-2c5d191f75366b5b961ef9e99c6d0ead.jpg)
Naukowcy obalają kolejną czarną legendę o średniowieczu
13 grudnia 2018, 13:28Z badań przeprowadzonych przez niemiecko-amerykańsko-brytyjski zespół naukowy dowiadujemy się, że nawet średnie i niższe klasy w czasach króla Artura, Piasta Kołodzieja i innych legendarnych bohaterów, cieszyły się lepszymi warunkami życia niż ich potomkowie setki lat później. Ci ludzie żyli lepiej, niż ludzie... w XIX wieku.
![](/media/lib/209/n-otyly-fa7d44cc9f4caa740f56472579766cbc.jpg)
Korelacja pomiędzy otyłością a dochodami liczy sobie zaledwie 3 dekady
13 grudnia 2018, 09:41Nie jest tajemnicą, że ubożsi Amerykanie są bardziej narażeni na otyłość i cukrzycę. Od dawna jest znana negatywna korelacja pomiędzy przychodami gospodarstwa domowego, a wagę i zachorowaniem na cukrzycę. Jednak, jak donosi brytyjsko-amerykański zespół naukowy, ta korelacja pojawiła się przed zaledwie 30 laty.
![](/media/lib/331/n-karmienie-80330fb961e269d2847d87124581fdc6.jpg)
Toxeus magnus: mleczna krowa wśród pająków
5 grudnia 2018, 10:28Samice skakunów Toxeus magnus karmią młode mlekiem, które zawiera 4-krotnie więcej białka od mleka krowiego.
![](/media/lib/325/n-pieczywo-2f4d89b413d7766541f3eb12b69eef2b.jpg)
Sztuczne wzbogacanie błonnikiem może wywoływać nowotwór
22 października 2018, 12:04Dodatek oczyszczonego błonnika do przetworzonych pokarmów może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wg naukowców, zwiększa się np. ryzyko raka wątrobowokomórkowego (ang. hepatocellular carcinoma, HCC).
![](/media/lib/324/n-2719467658_e743e396f0-7c68e386c542112235774b38654e0c76.jpg)
Zbyt duże dawki witaminy A zwiększają ryzyko złamań kości
10 października 2018, 10:25Spożywanie zbyt dużych ilości witaminy A zmniejsza gęstość kości, zwiększając ich podatność na złamania.
![](/media/lib/323/n-mikrobiom-piersi-4e9a65a564012dd58416d408d97c6319.jpg)
Dieta śródziemnomorska wywiera korzystny wpływ na mikrobiom gruczołów mlekowych
3 października 2018, 10:25Dieta wpływa na mikrobiom gruczołów mlekowych nieczłowiekowatych naczelnych. Autorzy publikacji z pisma Cell Reports odkryli, że dieta śródziemnomorska zwiększa liczebność probiotycznych bakterii, które jak wcześniej wykazano, hamują u zwierząt wzrost guzów.
![](/media/lib/322/n-pomarancza-a949cdb37e716d1a0c489471dcdfc64c.jpg)
Zagadka fioletowienia pomarańczy rozwiązana
26 września 2018, 10:45Australijscy specjaliści znaleźli odpowiedź na pytanie, czemu po paru godzinach miąższ rozkrojonej pomarańczy miejscami staje się fioletowy.